Çinliler kendi uzay mekiğini inşa ediyor
2 mins read

Çinliler kendi uzay mekiğini inşa ediyor

Çin’in Yeni Uzay Mekiği: Haolong Kargo Mekikleri

Çin Halk Cumhuriyeti, dünya çapında zaten güçlü bir konuma sahip. Ülke, uzayda da etkisini giderek artırıyor.

Çinli bilim insanları, son zamanlarda yeni uzay mekiği prototiplerini tanıttılar. Bu mekikler, gelecekte Tiangong uzay istasyonuna kargo taşıma amacıyla kullanılacaklar. Baş tasarımcı Fang Yuanpeng, “Haolong kargo mekiği, aerodinamik bir tasarıma, geniş kanat açıklığına ve kaldırma-sürtünme oranı yüksek kanatlı bir uzay aracıdır” dedi.

Fang Yuanpeng ayrıca, “Uçağa ve uzay aracına ait özellikler, yüksek kaldırma gücüne sahip kanatları ve küt burun kısmı ile öne çıkıyor. Bu özellikler sayesinde taşıyıcı bir roketle yörüngeye fırlatılabilir ve pist üzerine bir uçak gibi iniş yapabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yeni uzay mekiği, 10 metre uzunluğunda, 8 metre genişliğinde ve yaklaşık 7000 kilogram ağırlığındadır. Bu, önceki modellere kıyasla daha hafif olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca, yeni mekiğin daha maliyet etkin ve çevre dostu olduğu belirtilmektedir.

2021’den beri hizmette olan istasyona yapılan kargo uçuşları şu anda Tianzhou uzay araçları tarafından gerçekleştiriliyor. Ancak en büyük sorun, bu araçların yalnızca bir kez kullanılabilmesi ve ardından Dünya atmosferine girerek Pasifik Okyanusu’na enkaz bırakmalarıdır.

Yeni mekik ise insan müdahalesi olmadan tamamen otomatik olarak Çin uzay istasyonuna ulaşacak. Yörüngeye yerleştikten sonra güneş panellerini açacak ve istasyona yanaşacaktır. Mürettebat, yiyecek, araştırma malzemeleri ve diğer kargo malzemelerini boşalttıktan sonra, mekik Dünya’ya dönecektir.

Çin, Uzay İstasyonunu Genişletmeyi Planlıyor

Çinli uzmanlar için bu yeni mekik oldukça önemlidir çünkü önümüzdeki yıllarda uzay istasyonlarını üç modülden altı modüle genişletmeyi planlamaktadırlar. Bu genişleme için uzaya önemli miktarda kaynak göndermeyi hedeflemektedirler.

Çin’in yeni mekiği, NASA’nın eski uzay mekiğini hatırlatmaktadır. NASA’nın programı, yüksek maliyetler ve birkaç kaza nedeniyle Kasım 2012’de sona erdirilmişti. Bu nedenle NASA, yükleri ve personeli Rusya’nın Soyuz roketleri veya Elon Musk’ın SpaceX roketleri ile uzaya taşımak zorunda kalmıştır.

Planlanan Amerikan uzay uçağı “Dream Chaser” ise en erken gelecek yıl hizmete girecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir